Timna Brauer - adecvata. De ascultat.

Ne intorceam de la mare. Era seara. Peste cateva zile se sfarsea anul. Nu stiu ce asteptam mai repede: sa se incheie anul acesta cu nefericirile lui sau sa vina cel nou investit cu atata speranta? Afara nu era nici zapada, nici ger iar magia sarbatorilor de iarna ar fi fost inadecvata cu Jingle bells sau alte colinde 'de sezon'.
Afara este altfel, noi traim altfel, muzica trebuie sa fie altfel. La radioul masinii se aude un chanson. Piesa veche, interpretarea noua, moderna, ADECVATA. Era un fel de Maria Tanase din zilele noastre, in franceza. Ar fi fost frumos sa fie Maria Tanase, dar nu pot sa o mai ascult fara sa vad videoclipul: corporatistele in ie, aceleasi care incing hore la Loredana Magic si salta printre scaune la Kalashnikov-ul lui Kusturica.

E mai bine asa. Radio Romania Cultural pe care nu-l asculta nimeni. Ceva care suna atat de bine, dar nu e originalul. Este Timna Brauer & Elias Meiri - “Chansons et Violons”.
Adica cum spune poetul (a se citi redactorul): “Jazz-chansonette” pe muzica lui Jacques Brel, Claude Brasseur, Francis Lemarque, Yves Montand…Un crossover de ethno, chanson ÅŸi jazz, în care vocea rafinată a Timnei Brauer se Å£ese în improvizaÅ£iile unui excelent ansamblu instrumental multicultural.

Intre piese text prafuit ca cel de mai sus. Interesant, dar nu relevant. Sunt informat de influente romanesti, etno, chansonete...incepe urmatoarea piesa. Dar stai un pic. Asta-i chiar 'Sanie cu zurgalai', piesa noastra. Astea nu-s influente, e stilul 'ponta'. Imi pare rau! Si o pun repede pe seama numelor lor. Nu ezit sa fac referire la imnul de stat al poporului ales, care si acela seamana izbitor cu folclorul din zona Moldovei.

Moment in care imi aduc aminte si de piesa Johnny...cantata de Vaya Con Dios. Parca si aceea este nota cu nota tot Sania 'noastra' cu zurgalai. Incep sa nu mai fiu sigur ca noi suntem atat de creativi. Intru pe net sa ma luminez.
Lumina! Nu-i asa ca a noastra-i mai frumoasa?

Foto: Stephan Trierenberg