Scop versus Mijloc

ÃŽmi place să cred despre mine că sunt o femeie preocupată “de carieră”. Am un job bun È™i am fost întotdeauna interesată de dezvoltarea mea profesională. Dar, în aceeaÈ™i măsură, cred despre mine că sunt o persoană echilibrată È™i reuÈ™esc să nu îmi neglijez familia în drumul meu spre o carieră de succes.
Acum ceva timp am purtat o discuție despre acest topic cu un bun prieten care îmi spunea că pentru o femeie foarte rar există echilibru între o carieră de succes și o familie reușită; ori una, ori cealaltă - amândouă nu se poate. Imediat a urmat întrebarea:
            - Auzi, dar tu ce îți doreÈ™ti de fapt, care e scopul tău, să îți faci o familie sau să îți faci o carieră?

Fiecare dintre noi ne-am gândit la un anume moment dat, fie din proprie inițiativă, fie că am fost întrebați, care este scopul nostru... în viață, într-un anume moment sau într-un anume context. Pe cât de simplă întrebarea, pe atât de complex și înșelător răspunsul.
Întrebarea prietenului meu m-a făcut să mă gândesc la diferența dintre scop și mijloc și la situațiile în care ajungem să inversăm rolurile fără să ne dăm seama și să considerăm mijloacele scopuri și invers.


Dar hai să facem doi păși înapoi și să pornim cu un pic de teorie. Dicționarul Explicativ al Limbii Române ne spune așa:
- SCOP, scopuri, - Țintă, obiectiv către care tinde cineva; ceea ce își propune cineva să înfăptuiască; țel.
- MIJLOC, mijloace, - Ceea ce servește ca unealtă pentru realizarea unui scop; (la pl.) posibilități (materiale sau morale) de care dispune cineva pentru un anumit scop; cale, metodă, procedeu. Chip, fel, posibilitate, putința.

La prima vedere lucrurile sunt foarte clare, însă dacă ieÈ™im din sfera teoretică È™i încercam să creionăm diferenÈ›a dintre cele două concepte aplicându-le unor situaÈ›ii reale, lucrurile devin un pic mai complicate - o “acÈ›iune” poate fi în acelaÈ™i timp mijloc È™i scop, depinde de contextul în care este analizată. La fel, mijloacele se pot transforma în scopuri iar scopurile în mijloace, acest scenariu depinzând de persoana din perspectiva căreia facem analiza.

Câteva exemple:
Banii: scop, mijloc sau amândouă?
Mi-aÈ™ permite să răspund amândouă. Dacă punem noÈ›iunea de bani în legătură cu ideea de serviciu sau muncă putem considera că banii sunt un scop: muncim pentru a câștiga bani. Dar, dacă punem noÈ›iunea de bani în legătură cu noÈ›iunile de “bunăstare, fericire, prosperitate”? ÃŽn această variantă banii se transformă într-un mijloc care duc la scopul final al bunăstării/fericirii.
Cariera?
Este clar că pentru prietenul meu este un scop. Eu am realizat însă că pentru mine este un mijloc către …..fericire. AÈ™a cum este È™i familia. ÃŽmi doresc o carieră pentru că am nevoie de satisfacÈ›ii profesionale pentru a mă simÈ›i împlinită È™i fericită È™i în acelaÈ™i timp îmi doresc o familie pentru că È™tiu că simpla carieră nu va fi de ajuns pentru a-mi atinge scopul. AÈ™a că, pentru mine ambele sunt mijloace care se È›in reciproc în echilibru È™i mă È›in pe mine pe drumul drept către fericire.


De ce această analiză?
Pentru că este foarte important să înțelegem că viața nu este scrisă în alb și negru și că, indiferent ce scop ne propunem în viață într-un anume moment sau context, este normal ca după un timp sau în alte împrejurări focusul să se schimbe, scopul să se transforme în mijloc și să lase loc altor scopuri. Indiferent dacă o acțiune sau un lucru poate fi mijloc sau scop în funcție de context, ce mi se pare foarte important și motivul principal pentru care m-am hotărât să scriu acest material, este capacitatea fiecăruia de a identifica diferența dintre cele două și de a plasa o anumită acțiune și pe sine pe locul potrivit în momentul potrivit.

Și pentru a finaliza într-o notă filozofică va las cu gândurile lui Friedrich Nietzsche care spunea:
“Călătorind, uităm în general scopul deplasării. AÈ™a cum orice meserie e aleasă È™i practicată ca mijloc pentru atingerea unui scop, dar continuată ca È™i cum È™i-ar fi sieÈ™i scopul suprem. Uitarea intenÈ›iilor este cea mai frecventă prostie din câte există”.