Cresterea copiilor - punctul de vedere al unui tata

În momentul acesta asistăm la o diferențiere netă a rolurilor în parenting, în special pentru copii mici și foarte mici. Mama stă acasă cu copilul în primul sau în primii ani de viață (cei de formare inițială) și tatăl merge la servici și încearcă să susțină familia din punct de vedere material. 

Cu toate acestea, de creșterea copiilor se ocupă de obicei două persoane: mama și tatăl. În cele mai multe cazuri mama are o importanță mai mare deoarece este cea care stă acasă cu copilul până ce capătă un oarecare grad de independență, și astfel rolul tatălui și timpul 
petrecut de acesta cu noul copil se reduce foarte mult. Aparent, trebuie doar să se joace cu copilul în weekend și seara astfel încât să mai ofere un moment de respiro soției, care este deja obosită de atâta interacțiune ‘infantilă’ în timpul zilei.


Am spus aparent, deoarece deși rolul mamei este foarte important, nici al tatălui nu este de neglijat. El oferă prin joc o supapă de evacuare care să îl ajute pe copil să scape de sub fusta mamei. Foarte mulți copii, ajung să depindă în totalitate de mamă, ceea ce poate să ducă mai târziu la tot felul de probleme ‘freudiene’ deoarece tăticul se întoarce târziu acasă, este obosit, nu are timp de joacă, consideră că educația copilului este sarcina exclusivă a mamei, etc.

Așa că, dragi tați și viitori tați, jucați-vă cu copii voștri și ajutați-i să îşi câștige independența faţă de mamă. Primul care va urma sfatul acesta voi fi eu :) Pentru un copil mic și foarte mic, orice este nou este şi un joc. Poate să fie o distracție foarte mare cu ceva ce pare foarte banal. Nu este necesar nimic altceva decât timp.

Chiar în momentul în care scriu aceste rânduri, mă pregătesc de încă o tură de joacă cu fiul meu. Obiectul de astăzi este o saltea gonflabilă.