Treceți la conținutul principal

Cadere Deliberata vs. Decadere Libertina

Găsesc fascinantă multitudinea de sensuri ale cuvintelor și mai ales ale expresiilor din limba română. Însă, în mod special, m-aș opri asupra unui cuvânt aflat oarecum în contradicție cu afirmația precedentă. Un cuvânt care în limba engleză are atât de multe sensuri, încât își eclipsează corespondentul din limba română, sensurile sale nefiind doar diferite, ci chiar contradictorii: cuvântul ”fall”, echivalentul lui ”a cădea” din limba română, în principiu cu o conotație negativă - căderea fizică provenită din/prin împiedicare sau cea spirituală, decăderea de pe un piedestal imaginar al unei scări mai mult sau mai puțin sociale. Însă, de exemplu, întorcându-l la 360 de grade, în limba engleză, într-o locuțiune cu ”for you" își schimbă conotația și capătă un accent de romantism, fără nicio legătură cu împiedicarea. Cum se spune că încercarea moarte n-are, cel puțin în teorie și în filmele americane, voi încerca să evidențiez linia fină și sensibilă, care diferențiază sensul negativ - cel de cădere - de sensul aparent pozitiv de ”falling for somebody". Deja cuvântul ”aparent” probabil va face cititorul (sau cititorii, într-un optimism exagerat) să vadă legătura de care spuneam, însă pe scurt, "îndrăgosteala" nu are un neapărat un sens pozitiv, dacă aceasta nu este concretizată prin reciprocitate sau este una imposibilă.


De asemenea, dacă vă amintiți bancul cu găina - care având o dilemă dacă să se oprească sau să fugă mai departe, atunci când este alergată de cocoș - preferă să se împiedice intenționat, sunt sigur că puteți sesiza și legătura dintre o cădere prin împiedicare și romantismul consumat în preludiul actului de împerechere inevitabilă dintre cocoș și găina. În cazul în care ulterior acestui fapt, găina va deveni ... "furnizor eligibil" de omletă în meniul posesorului ei, implicit cocoșul va deveni tată, însă unul denaturat și în niciun caz vreun model de urmat pentru om.

Bineînțeles că este îndreptățită întrebarea ipotetică - de ce aș fi vrut să prelungesc viața amuzantă a cocoșului în afara bancului din care provine, printr-o tehnică de tip ... Seinfield (serialul despre nimic, pe care îl apreciez foarte mult), scriind un scurt articol, aparent neancorat în realitate. Răspunsul suficient de evaziv, ar fi pentru că omul-cocoș a descoperit prezervativul și își permite luxul să fugărească o altă ”găină”, la scurt timp după căderea deliberată de mai sus sau să participe la diferite forme de lupte cu alți cocoși, pe care noi, oamenii, le numim sport.

În ciuda faptului că acest ”fall” din limba engleză poate fi abordat din diferite alte unghiuri decât cel de 360 de grade, nu voi insista asupra celorlalte sensuri ale sale, probabil pentru că aș putea să găsesc o explicație sau justificare în astenia de toamnă pentru legătura (probabil) cauzală, dintre căderea deliberată a găinii din ziua de astăzi și decăderea libertină a cocoșului actual.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Serendipity, what a pity!

Pe terasa Serendipity concertul se terminase. Pana a venit nota de plata am asistat cum si-au strans artistii sculele: pian electric, stativ, mixer, boxa, cabluri, microfon, simpatici cum au fost toata seara. Apoi s-au asezat la o masa de unde clientii deja plecasera, pentru o tigara si alte detalii organizatorice. I-am salutat, le-am multumit si am iesit de pe terasa.

Afara, langa locul unde ne legasem bicicletele se mai aflau doua mese. Pe scaune, cum fac fetele, stateau cuibarite cu genunchii la gura doua tinere cu ochii mari atintiti la baiatul din fata lor. Brunet, barbos, el statea in picioare si le explica condescendent:
- Trebuie sa aveti grija cu astia ca nu stii cand te trezesti cu vreun control. Nu dai bon si ajungi naibii la puscarie.
Una dintre fete ii raspunde:
- Dar aia a zis ca erau doar doua degete de ... (ceai sau vin, nu am auzit bine)... Pai ce am gradatie pe pahar sa pun la fix?
- Nu stiu. Trebuie ca intotdeauna sa fii acoperita. Ca te intalnesti cu una d'…

Ce ar fi fost daca...(II)

- Iti pare rau ca nu mi-ai dat mai mult de jumatate de ora?
- Da. Uneori ma gandesc ca ar fi trebuit sa fiu mai egoista. Dar stii de ce nu am putut mai mult.
- Da, stiu. Dar tot imi pare rau.

Intre ei erau o masuta mica si doua cesti de cafea. Nu mai aveau mare, valuri, luna, apa argintata si miros de sare. Un decor opus celui in care se cunoscusera. Il privea cum vorbeste despre job-ul si pasiunea lui. Era clar ca iubeste ceea ce face. Toata fiinta lui zambea in timp ce incerca sa o initieze in arta lui, explicandu-i ce este tempoul.

Acelasi om, alte circumstante. Acceptase sa il vada din curiozitate amestecata cu dor. Timp de aproape un an, jumatatea aia de ora insistase sa revina perioadic in visele si gandurile ei. Vroia sa stie daca a fost el sau decorul. Acum, cand gheata din jur stersese orice urma a soarelui din trecut, cu cafeaua intre ei, nu mai avea nicio umbra de indoiala. Da, fusese el.

Intr-un fel si-ar fi dorit sa ajunga la alta concluzie. Sa poata da vina pe mare si pe valu…

Marelbo, pantofii romanesti care mi-au rupt picioarele ca pe vremuri

Penultima zi de concediu in Bucovina. Manastiri, locuri frumoase, liniste si pace. Drumul de la Putna catre Gura Humorului trece si prin Vicovul de sus. Aici se afla fabrica de pantofi romanesti Marelbo. Cateva indicatoare te anuntau ca este aproape si are un magazin cu 'preturi de fabrica'. Vazusem pe net o campanie destul de insistenta axata pe ideea de Marelbo - pantofi romanesti. Se pare ca bannerele si-au facut treaba deoarece mai de mult, intr-un magazin de pantofi am recunoscut marca si chiar am vrut sa probez o pereche. Din pacate acel model avea o talpa atat de rigida incat nu a mai fost nevoie sa o probez. Am adaugat la inregistrarea mentala lasata de campania online inca un atribut descoperit offline: rigizi.