Raspberry Pi si varsta potrivita

Raspberry Pi
Nu toţi avem pasiunea gadgeturilor, tot aşa cum nu toţi avem microbul fotbalului, însă majoritatea suntem pasionaţi într-o formă sau alta de tehnică. O mare parte dintre optzecişti, mai ales între cunoscuţii mei cunosc componentele unui calculator şi îşi amintesc cu plăcere de primul calculator cumpărat pe componente şi asamblat pe genunchi...
Pentru toți aceia dintre noi, care avem această pasiune, a apărut relativ recent Raspberry Pi, un computer basic, care îți permite să faci aproape orice vrei. Faptul că este foarte mic, cât un pachet de țigări, înseamnă că poate fi inclus în aproape orice ți-ai putea dori să aibă mai multă inteligență. Eu îl folosesc pe post de add-on de Smart TV intr-un televizor cam Dumb TV. Toate cele de până aici erau doar introducere pentru o speranță și o dilemă: ce îți dorești de la copilul tău și cât de devreme e cazul să începi?

Visul meu secret, este să reuÈ™esc să îl atrag pe Maximilian de partea întunecată a utilizării calculatorului, adică înspre programare...Dar pentru asta cred că cel mai bine ar fi să înceapă să vorbească, deoarece are doar un an È™i opt luni. Și cu asta vreau să introduc un subiect care la noi în casă cel puÈ›in, provoacă discuÈ›ii aprinse. La ce vârstă e bine să laÈ™i copilul la tabletă, smartphone, calculator? ÃŽn condiÈ›iile în care te vede cu device-ul în mână este normal să È™i-l dorească, aÈ™a că ai două variante: renunÈ›i È™i tu, ca părinte, să foloseÈ™ti tableta/smartphone-ul în prezenÈ›a lui È™i pui mâna pe ele doar la nevoie È™i pe cât posibil doar când nu te vede piticul sau cedezi È™i începi să îți împarÈ›i device-urile cu copilul, încercând în acelÈ™i timp să impui niÈ™te limite. Evident, ambele abordări au puncte negative: în primul caz poate să fie destul de greu să renunÈ›i, ceea ce oricum ar trebui să îți ridice niÈ™te semne de întrebare È™i, mai ales dacă vrei să faci asta după ce copilul È™i-a format deja obiÈ™nuinÈ›a, s-ar putea să o faci degeaba din moment ce nevoia deja a apărut. Impunerea de limite, pentru al doilea caz, este un concept foarte bun, dar copiii sunt mult mai focusaÈ›i pe ce vor È™i pot să te învingă cu un plânset È™i cu niÈ™te suspine, de parcă viaÈ›a lor ar depinde de iPad (mici È™antajiÈ™ti emoÈ›ionali). Oricum, cât timp copiii sunt foarte mici poÈ›i să le distragi atenÈ›ia cu altă jucărie...AÈ™a că, dragi taÈ›i/părinÈ›i, lăsaÈ›i rabletele din mână È™i treceÈ›i la joacă cu copiii. 

Jucăria zilei, cuburi de construit, nu tabletă!