Artistul

Un film din tripleta mea preferata: comedy / drama / romance. Dar nu despre acest film vreau sa va povestesc. Puteti gasi singuri cate premii a castigat sau cine joaca in rolurile principale. Am vazut acest film pe ProTV, orele de difuzare fiind undeva intre 1 si 3 noaptea. Si nu era in reluare.
Ca sa intelegeti: ProTV-ul astazi a difuzat un promo pentru filmul de maine de la ora 22.00: Singur acasa. Adica Home alone, primul din serie, cel cu Macaulay Culkin din 1990. Am crezut ca este o gluma. Nu era. ProTV difuzeaza la ore de maxima audienta filme reluate a 100-a oara din 1990 si la 2 noaptea filme din 2011 cu Oscaruri si Globuri de aur.'The artist' este un pic altfel, aproape mut si complet alb-negru. Asta dauneaza grav mediocritatii.

ProTV ar trebui sa primeasca premiul de excelenta intru servirea de non-valoare la cote de audienta maxima. Lupta se duce intre Antene si Pro pentru a imbuiba saracul privitor roman cu prostie reciclata. In intrecerea aceasta combatantii au pornit din directii opuse: in coltul vestic ProoooooTV-ul cu stereotipuri americane si staruri nemuritoare ca Andreea Escaaaaa. In coltul opus din banii securitatii o taranie neaosa si plina de saliva: Antenele. In 2013 cele doua subculturi isi disputa locul intai de la egal la egal. Pe campul de lupta prima victima notabila s-a stins din viata anul trecut. Se numea TVR Cultural. Devenise periculos saracu'. Multi 'intelectuali' privitori de ProTV incepusera sa aiba reactii adverse de la filmele in reluare si calupurile de reclame nesfarsite. Scapasera cu coada ochiului la Discovery, NatGeo sau TVR Cultural.
Tocmai cand gasise un format ieftin de emisiuni care aveau din ce in ce mai putin legatura cu stiinta, Discovery a intrat in coma de lichiditate din cauza de RDS. Si surpriza! Se poate trai si fara Discovery. Pe Cultural nu l-au plans multi. Cred ca incapeau la sala palatului toti cei care au auzit de el.
Importante sunt emisiuni gen Dansez pentru tine, Vocea Romaniei, cu bucatari, cu vedete, cu manelisti.
Dar sa revenim la filme.

Nu va luati dupa trailer! Uitati-va la trailer dupa ce ati vazut filmul. Altfel este ca si cum de la un tort mai intai ati lins frisca de pe deasupra. Va place si va asteptati ca tot tortul sa fie o feerie. Si nu este pentru ca inauntru era doar umplutura ieftina. Mai rar conceptul functioneaza si in sens invers (exemplu des intalnit in trainingurile de 'customer relations'): daca gustati frisca, care e un pic cam veche, nu o sa mai incercati tortul de dedesubt care, in acest caz, era o minunatie.

Nu va luati dupa rating! decat daca vreti sa fiti unul din multime. La fel ca toti ceilalti.
Daca alegeti filmele de la ProTV cu bataie, cu monstrii sacri ai momentului, de mare recunostere internationala, puteti fi siguri ca veti avea un subiect comun de discutie cu colegii in pauza la o tigara, la coltul cladirii, ca inauntru nu e voie.
Insa nu va ganditi ca o sa impresionati vreo fetita noua, frumoasa la cantina. Are si ea televizor si i-ar placea ce spuneti daca ati arata cel putin ca Brad Pitt.
Cu filmele de la 2 noaptea aveti o sansa dintr-o mie sa o lasati cu gura deschisa pentru ca nu le-a vazut. Dupa Wow Biz ea se culca. Cu cine vrea ea.

Nu cautati sa vedeti filme americane, blockbustere, daramatoare de recorduri de incasari in prima saptamana dupa lansare. Pentru ca nu pierdeti nimic. Acestea cu siguranta vor veni peste doi ani la TV iar in urmatorii douazeci de ani in reluari sistematice la ProTV.
E drept ca in loc de mirosul de ciorapi nespalati de la mall, comentariile idioate ale celorlalti spectatori si imbuibarea cu floricele sarate si scumpe, plus sucuri cu chimicale si zahar sau fara zahar, veti vedea un film presarat cu tampoane, detergenti, sucuri cu chimicale si zahar sau fara zahar si mancaruri nesanatoase, care in general pot fi regasite pe acelasi etaj cu cinematografele de la mall.

Iar la final putina teorie.
Filmul trebuie descarcat in perioada lui de glorie care, pe curba lui Gauss sau pe dintele de fierastrau tocit (depinde ce scoala ati frecventat) se afla in partea superioara, adica 'in focus' pentru cei care lucreaza in agentii de publicitate. Daca te grabesti nu il gasesti in HD sau, daca nu este american, nu vei gasi subtitrare. Daca intarzii si iti aduci aminte dupa un timp 't', variabil in functie de regizor, s-ar putea sa ti se para usor prafuit cand vezi ca nimeni nu are mobil iar 'outfitul' era ca de la un party de hipsteri.
Daca il lasi la maturat vreo 50 de ani problemele de mai sus dispar si te uiti ca la o poveste bine spusa.
Ce te faci insa cu cele de vreo 30 de ani?
Spre exemplu un coleg m-a rugat sa-i aduc E.T. - The extraterrial 1982. Am zis ca fiind o vechitura nu va fi o problema sa-l gasesc. Ei nu-i chiar asa pentru ca nimeni nu isi mai incarca hard-diskul cu kestii d'astea. Acest gen de filme zace prin biblioteci pe DVD-uri sau casete video pentru cei care nu au mai facut curat de mult pe acasa.
Un film cunoscut dar care se gaseste cu greu. In final l-am gasit. Am si vazut cateva secvente cand am verificat subtitrarea. Vai ce film! Copil fiind nu stiu ce emotii iti mai starneste cand te-ai dezlipit de tableta ca sa vezi asa ceva. Are sens mai mult pentru copilul din noi, cei care l-am vazut dupa 2 ore pe zi cu nea Nicu'.

Si acum un sfat de maaare maestru: bucurat-va de fimele in care pe genericul de inceput se regasesc: Cinema+, Eurimages, BBC, The National Lottery.