PROCES-VERBAL

La sedintaNavigand pe internet am gasit procesul verbal al unei sedinte a Primariei Cungrea.
Citindu-l am realizat ca suntem foarte aproape de Caragiale.
Textul original il gasiti aici iar in continuare va prezint un fragment.
Atentie, atat personajele cat si dialogul sunt reale. Orice asemanare cu fictiunea este pura intamplare.
(Desenul este si el protejat de drepturi de autor si de talent :)


PROCES-VERBAL,
Încheiat azi 30.07.2010 orele 1000 cu ocazia şedinţei ordinare pe luna iulie ,
conform convocatorului înregistrat la nr. 2469 din 26.07.2010.
La şedinţă sunt prezenţi 10 consilieri din totalul de 11 câţi numără consiliul
local ,dl.Alexe fiind absent motivat,şi cetăţenii :Popescu Ionel Gabriel,Stroe
Gheorghe,Ciocan Longin şi Preduţ Liviu .
Doamna secretar intreabă dacă mai sunt obiecţii sau adăugiri la procesul verbal
al şedinţei anterioare. Nefiind procesul verbal este supus spre aprobare şi este aprobat cu unanimitate de voturi.
[...]
Dl.Popa: Vreau să citim rar şi răspicat fiecare propunere pentru conferirea
titlului de cetăţean de onoare.
Dl.primar: Aveţi şi alte propuneri?
Dl.Popa: Asocierea între vârfuri şi cozi. Să nu fie pus un profesor universitar alături de un absolvent de şcoală profesională. Nu se poate ca să-i acorzi această distincţie unui tânăr de treizeci şi ceva de ani. Se acordă la o anumită vârstă oamenilor cu părul alb. Mă bucur pentru propunerea lui Neacşu. Omul în trecerea sa în funcţie ne-a lăsat obiectul. Fiecare lucru mă face să revizuiesc hotărârile luate. Şcoala asta poate suplini două serii până la construirea noului local.
Cine e Bingă?
Dl:Niţi: Sponsorul vizitei din Italia.
Dl.Tudosiea: Cine e fiecare?
Dl.Niţi: Jeannine din Franţa,d l.Neacşu, dl.Berbecaru, dl.Iancu Constantin, chestor la Bucureşti, care a dat bani pentru biserica de la Ibăneşti.
Dl.Popa: Dl.Borbely nu a făcut decât o îndatorire a funcţiei sale. Dacă ar primi în toate localităţile în care a alocat bani,s-ar supăra ceilalţi miniştri. Există un grup de maghiari care s-au perindat în toate guvernele şi nu ştiu nici acum să vorbească româneşte.
Dl.Tudosiea: Câţi vor primi distincţia?
Dl.primar: Toţi de pe listă.
Dl.Popa: Marinescu Ion este fost profesor universitar la Facultatea de Silvicultură din Braşov. A format toţi inginerii silvici din ţară. Rădulescu Marin a fost inspector la personal la municipiu şi profesor la o şcoală particulară. A luat un local care a fost grădiniţă, l-a transformat şi s-a instalat şef acolo. E profesor de limba română. Nu a făcut nimic deosebit. Câţi profesori nu au plecat de aici? E unul la Bistriţa Năsăud. De ce nu v-aţi orientat la un profesor care a stat o jumătate de secol în şcoală?
Acest Berbecaru are studii superioare?
Dl.Nicolescu: Nu trebuie să ai neapărat studii superioare!
Dl.Popa: Dacă aveai respect mă lăsai să termin! Dacă dăm la toţi lipitorii de afişe şi râgâitorii de bere, asta nu e politică! Roman Nicolae e general în armată. Noi am fost la el şi am fost ajutaţi.
Dl.Niţi: O să ne ajute să construim un pod.
Dl.primar: Noi o să punem la dispoziţie materialul lemnos şi el aduce o tabără de militari să-l construiască.
Dl.Popa: Asta îmi place! Zic să-i luăm individual şi să votăm.

Referitor la organigramă am urmărit măsurile Guvernului cu privire la
restructurări. Potrivit Ordonanţei 63/2010 noi ne încadrăm între 19 şi 21 ,dar s-au
aprobat 20 de posturi. Sunt mulţumit că nu pleacă nimeni.Omul e cu nevoile lui,numai
Dracul îşi bagă coada. Am totuşi o neclaritate, nu pleacă nimeni, dar pe posturile libere se fac angajări?
Dl.primar: Până la sfârşitul anului nu.
Dl.Popa: Dacă se reduc salariile cu 25% şi pe unitate avem posturi libere nu se compensează?
Dl.primar: Nu.
Dl.Popa: Ieri prietenii noştri moldovenii, cărora Băsescu le-a dat milioane de euro nerambursabili, a mărit salariile profesorilor cu 25%. Şi unde ne situăm noi faţă de Moldova! La anul va fi şi mai greu ca anul acesta, anul următor şi mai greu ca cel anterior pentru că vin datoriile din urmă. Nu le plăteşte cine le-a făcut. M-am supărat când Geoană a pierdut alegerile, acum mă bucur pentru că toată lumea ar fi fost acum în stradă şi ar fi fost vacarm. Se duce ţara de râpă!

Dl.primar: Avem un proiect cu cetăţenii de onoare.Fiecare are o anumită contribuţie sau meritul lui. Berbecaru Alexandru e şi prietenul meu. A făcut eforturi foarte mari să ne simţim bine în Italia. Nu ştiţi cât de rău suntem văzuţi acolo. A crescut fără tată, îl felicit pentru ceea ce a făcut. E un simplu angajat al unui patron. E membru al unui partid de stânga. Unde am stat noi lângă Vatican, a făcut eforturi să ne desfăşurăm activitatea în bune condiţii.
Dl.Nicolescu: Despre cetăţenii de onoare dl.Popa spunea că trebuie să aibă părul alb şi studii superioare. Nu cred că trebuie să aibă aceste calităţi. Un cetăţean de origine română în America a salvat un copil dintr-un incendiu şi i s-a conferit titlul de cetăţean de onoare. Să fii cetăţean de onoare nu trebuie să ai trei facultăţi, ci să faci o faptă bună. Credeţi că cei fără facultate sunt inculţi?Nu toată lumea are acces la universitate.
În ziua de azi trebuie să ai bani. Sunt destui copii inteligenţi,care nu pot ajunge la facultate.
Dl.Lică: E loc de interpretări pentru că ne-am dezis anul trecut. A cântat Mîţu şi l-am făcut cetăţean de onoare. Pe lângă Berbecaru Alexandru îl propun pe Şuchete pentru că a făcut foarte multe gropi. Dacă dl.Berbecaru e atât de merituos de ce nu îl face primarul de acolo cetăţean de onoare? Ziceţi că v-a primit bine acolo,dar stiţi că banii au fost alocaţi de consiliul local, deci e meritul lui sau al consiliului local?
Dl.primar: Am participat la slujba de Florii la Vatican.
Dl.Popa: Aţi fost aproape de convertire că ăia sunt catolici.
Dl.Lică: E meritul lui Bingă că aţi prins slujba! Într-o localitate maghiară vor face cetăţeni de onoare români? Nu am nimic cu dl. ministru, dar nu are legătură cu comuna noastră.
Dl.primar: A alocat bani pentru blocul de locuinţe sociale şi mai avem un proiect depus.
Dl.Lică: Dacă proiectul e bun,poate fi aprobat. Sau se aprobă pe aranjamente?
Dl.prmar: Nu.
Dl.Lică: Dacă proiectul îndeplineşte condiţiile, trece.
Dl.Popa: Nu vă faceţi iluzii. Niciun proiect nu se mai face. Toţi banii din afară vor merge la infrastructură, diguri şi căi ferate.
Dl.primar: La Ministerul Mediului se derulează două proiecte, pentru apă canalizare şi drumuri.
Dl.Lică: Nu e meritul ministrului că a dat bani.
Dl.Tudosiea: Aşa trebuia să-i daţi lui Ştirbu pentru pod şi biserica de la Ibăneşti.
Dl.Lică: Sunt de acord cu organigrama, cu numărul de personal. Referitor la diminuarea bugetului nu avem ce face, dar cu Fiii satului nu reduceţi cheltuielile? Noi cheltuim 200 de milioane pentru 4 mici şi o bere. Mai mult decât atât, organizăm acea sărbătoare pe un domeniu privat.
Dl.primar: Care e problema?
Dl.Niţi: Trebuie şi el ajutat, numai Udeanu să fie!
Dl.Lică: E societatea cuiva acolo la CLF?
Dl.Popa: Pe ce domeniu?
Dl.primar: La Spătaru.
Dl.Tudosiea: E nepotul lui Breazu.
Dl.Lică: Sunt împotriva desfăşurării acestei activităţi acolo în acest an. Cu 200 de milioane puteam turna o lopată de ciment la pod.
Dl.primar: Fondurile pentru pod au destinaţie specială.
Dl.Lică: Deci sunt pentru bairam!
Dl.Popa: Putem da cu căciula de pământ!
Dl.Lică: Pentru doi cântăreţi ne putem uita la Favorit sau Etno. Mîţu fiind cetăţean de onoare ar trebui să cânte gratis. E mai util decât Bingă. Referitor la cererile depuse, dacă dl.Popescu are terenul de ce nu construieşte pe ce are? Din câte ştiu nu se fac construcţii la o distanţă de 7 m de axul drumului.
Dl.primar: Noi îi dăm certificat de urbanism şi el trebuie să ia avizele.
Dl.Lică: Cu privire la cererea lui Vlădescu, nu aş vrea să se creeze un precedent. Durerea e cumplită şi pentru el şi pentru copii.Aş vrea să propun ca o sumă de bani să fie alocată pentru trimiterea copiilor în tabără.
Dl.primar: Direcţia de Tineret şi Sport oferă 7 locuri pentru tabără şi au fost şi ei nominalizaţi.
Dl.Săndulescu: Cu organigrama am studiat bine Ordonanţa 63. Am văzut cele 20 de posturi pe care trebuie să le aprobăm.Din acestea ,15 sunt ocupate şi 5 vacante. Sunt de acord. Cu rectificarea bugetului vă spun că de fiecare dată când în şedinţă se discută despre rectificarea bugetului contabilul pleacă la Slatina sau are alte activităţi conexe. Vă spun să fie pentru ultima dată.În mod repetat lipseşte contabilul,iar primarul e un habarnist de buget şi nu ştie să spună ce reduce la cheltuieli materiale şi salarii!
Dl.primar: Nu sunt habarnist!
Dl.Săndulescu: Noi consiliul local nu ştim ce se face în bugetul local pentru că de fiecare dată contabilul pleacă! 200 de milioane pentru Fiii satului?, sun împotrivă! Nu există comună în această ţară să serbeze două evenimente pe an, prima ediţie a Căluşului românesc şi acum Fiii satului. O sumă mai mare de bani s-a cheltuit pe căluş, o sumă de bani pe Fiii satului, ansambluri, activităţi sportive. Această comună pleacă cu un handicap de aproximativ 1 miliard de lei cheltuiţi pe aceste activităţi care nu se văd. De un an de zile nu s-a pus un metru de asfalt sau beton, am pus căciuli la fântâni, facem gărduleţe cu firme apropiate de PDL, să ne deşteptăm o dată! Sunt doi ani de mandat. Intri în linia dreaptă. Sunt total împotriva sumei de 200 de milioane şi aş vrea ca fiecare consilier local care este de acord să fie nominalizat. Nu se poate merge la nesfârşit aşa! E un dezmăţ pe banii publici. Consiliul Local nu trebuie târât în astfel de aventuri. Noi reprezentăm cetăţenii şi banii au o anumită conduită, că nu suntem SRL sau AF. Pentru cetăţenii de onoare, e foarte puţin timp pentru organizarea
acestei acţiuni. Ştiaţi din timp, şi trebuia ca această comisie, din care nu doresc să fac parte, să analizeze acel dosar pentru fiecare cetăţean în parte. Nu facem şedinţă de şanţ, nu avem acest CV al persoanei. Un CV trebuie să cuprindă date de la naştere, studii, plecarea lui, unde lucrează şi ce face el. Regulamentul nu l-aţi studiat mai mult de 2-3 consilieri. Dacă l-aţi fi citit acum mi-aţi fi dat dreptate. Cine e cutare,ce a făcut,nu să lăsăm loc de interpretări şi speculaţii.
Referitor la modificarea HCL 11, am aprobat acel centru, dacă au intervenit
modificări sunt de acord, pentru că măsurătorile cadastrale sunt cele reale. Sunt de
acord şi cu domeniul public. Cu privire la cererile depuse,problema e foarte delicată. Am lucrat în sistem şi asemenea unui judecător care trebuie să decidă dreptatea, dreptatea nu poate fi relativă. E foarte greu să-i împăcaţi.Cel cu comerţul, o desfăşoară de câţiva ani, pentru că a cumpărat acel imobil, celuilalt i se acoperă vizibilitatea. Zic că dacă tot merge o comisie să-i convigeţi să ajungă la o înţelegere.
Cu Vlădescu e adevărat că mulţi spun că ne creem un precedent. E greu ,fiecare suntem trecuţi prin pierderi familiale. E o situaţie extremă la această familie,care se încadrează la 1% din populaţia comunei. Dumnezeu ia viaţa după o planificare ,dar aceasta a fost întrecută. Această femeie la 36 de ani a lăsat în urmă multă jale, atât pentru soţ, cât şi pentru copii. Suma nu e mare şi dacă puteţi să nu fie sub forma unui ajutor de deces, să fie intitulat altfel de exemplu pentru achiziţionarea de rechizite şcolare pentru copii. Sunt foarte rare asemenea cazuri. Pentru Preduţ am adus nostalgie şi aş vrea să acordaţi această sumă copiilor.
Dl.Nicolescu: Săptămâna trecută, Marcel umbla să vândă iapa,că nu mai avea bani. Dacă putem să-i dăm sub o altă formă ar fi bine.
Dl.primar: Să luaţi legătura cu Marcel şi să-l întrebaţi de ce are nevoie.
Dl.Tudosiea: E ÅŸi el bolnav.Are diabet.
Dl.Săndulescu: Suma de 500 de lei să fie acordată pentru fete.
Dl.Popa: Cum am dat pentru Oneaţă le dăm şi la copii.
Dl.Niţi: D-na secretar, notaţi ca la şedinţa viitoare dl.contabil să prezinte facturile cu cheltuielile la căluş, punţi, fânâni, câte s-au făcut, cât costă fiecare şi cu transportul copiilor la mare. Cu celelalte puncte sunt de acord.
Dl.Popa: Mai nou trebuie să afişeze pe internet din trei în trei luni bugetul şi
achiziţiile.
Dl.Lică: Şi căluşul?
Dl.Niţi: Bineînţeles. Cu cele 200 de milioane să nu mai procedaţi ca anul trecut
la Fiii satului să daţi bonuri numai la PDL. La Spătaru să nu mai dea Cazacu bonuri
cum poate. Să faceţi tabele.
Dl.Popa: Şi în tabel să scrie ce trebuie!
Dl.Tudor: Am curaj să merg din casă în casă.
Dl.Niţi: Să-l iei pe Porumbelu!
Dl.Tudor: Să întrebaţi dacă a fost cineva care nu a primit bonuri.
Dl.Tudosiea: Eu aş propune ca cetăţean de onoare pe dl.Ciugulea. Cungrea are
un microbuz şcolar datorită dânsului, cu toate că la Cungrea a avut un singur consilier local, şi, din câte ştiu ne-a ajutat şi la pod, deşi cei de la PSD au depus dosarul. A făcut multe pentru comună, mai mult decât cei de pe listă.
Dl.Lică: Aşa ce ziceţi şi de dl.Paul Stănescu?
Dl.Tudosiea: Pe vremea mea nu era,dar poţi să-l propui că a făcut asfaltul la
OteÅŸti.
Dl.Lică: Nu avem loc de Bingă!
Dl.Popa: Ce ziceţi să-l gâdilăm şi pe Bălţoi?E o firmă mare,cu potenţial
economic şi poate termină podul pe datorie.
Dl.Lică: Pe dl. ministru cine l-a propus,Ianoş?
Dl.primar: Da.
Dl.Tudor: Referitor la organigramă şi cu bugetul sunt de acord.Suma de 200 de milioane de lei nu este mare faţă de anul trecut.
Dl.Săndulescu: Cum nu e mare, când anul trecut aţi cheltuit 150?
Dl.Tudor: Cu privire la constituirea juriului, nu pot să particip nici eu. Sunt plecat din localitate.
Dl.Popa: Se fereÅŸte de vecini!
Dl.Tudor: Cu cererea lui Vlădescu sunt de acord,dar sub o altă formă.Cu cererea
lui Popescu Ionel Gabriel,exact cum a zis şi Tudosiea, mă abţin,pentru că suntem din
acelaşi sat şi nu vreau să iasă discuţii. Au dreptate amândoi. Dacă treceţi seara pe acolo, unii cetăţeni merg şi îşi fac nevoile în spatele chioşcului,iar în familia domnului Stroe sunt şi persoane de sex feminin.
Dl.Nicolescu: Chioşcul e chiar lângă şcoală.
Dl.Niţi: Dl.Popescu nu are voie să aibă bufet.
Dl.Tudor: Acolo e un pericol.Dacă se întâmplă ceva,îl spulberă.
Dl.Popa: Aşa spulberă şi Poliţia! E dreptul la existenţă. Dacă e să te pui rău cu
cineva, te pui cu ăl bătrân că are mai puţin de trăit!
Se supun la vot proiectele de hotărâri.
1.Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea organigramei, a ştatului de funcţii şi
al numărului de personal pe anul 2010 pentru aparatul de specialitate al primarului şi pentru personalul din subordinea consiliului local-10 voturi pentru
2.Proiect de hotărâre cu privire la rectificarea bugetului local :
-reducerea cheltuielilor materiale ÅŸi cu salariile-10 voturi pentru
-acordarea sumei de 500 lei d-lui Vlădescu -10 voturi pentru
-alocarea sumei de 200 milioane pentru Fiii satului -8 pentru, dl.Săndulescu şi
dl.Lică împotrivă.
Dl.Nicolescu: Vă rog nu schimbaţi acum regulile jocului !
Dl.Tudosiea: Să schimbaţi locul desfăşurării, nu la particular.
Dl.Popa: Găsiţi doi sponsori şi nu mai daţi cetăţenilor nimic.
Dl.Niţi: De ce nu facem la noi,că e zona mai agreată ?
Dl.Tudosiea: Sunteţi de acord să se ţină pe stadion ?
Dl.primar: Da.
3.Proiect de hotărâre cu privire la constituirea Juriului de analizare a candidaturii
pentru conferirea Titlului de Cetăţean de Onoare al comunei Cungrea, judeţul Olt.
Dl.Popa: Să trimită toate persoanele nominalizate CV şi acul de identitate să se
analizeze acel dosar.
Dl.Săndulescu: Dacă stabileaţi din timp, Primăria trimitea o scrisoare de
intenţie în care spunea motivele pentru care conferă acel titlu şi persoana respectivă era rugată să trimită un CV. Aş vrea să vă spun că lucrez în domeniul privat şi când vin patronii şi implică firma în cheltuieli mari, le spun că nu e bine şi îmi ştiu de frică.
Dl.primar: Puteţi finanţa firma cu bani de acasă.
Dl.Nicolescu: Această listă noi am studiat-o în comisii.
Dl.Săndulescu: În şedinţa de comisie am plasat-o pentru plen.
Dl.Nicolescu: Poate îl chemăm pe Marian de la poartă, poate vrea el.

Se constituie comisia: Nicolescu Petre Sorin, Ban Laurenţiu şi Alexe Dorel -8 voturi pentru, dl.Săndulescu, dl.Lică împotrivă.
4.Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea Regulamentului privind conferirea
Titlului de Cetăţean de Onoare al comunei Cungrea, judeţul Olt -10 pentru
5.Proiect de hotărâre cu privire la conferirea Titlului de Cetăţean de Onoare al
comunei Cungrea, judeţul Olt.
-Jeannine Fouqueray-8 pentru,dl.Săndulescu şi d-na Vînă se abţin
-Neacşu Silviu-9 pentru-dl.Săndulescu se abţine
-Berbecaru Alexandru-6 pentru,dl.Săndulescu,d-na Vînă,dl.Popa şi dl.Lică se
abţin
-Neaga Constantin-9 pentru,dl.Săndulescu se abţine
-Iancu Constantin-9 pentru,dl.Săndulescu se abţine
-Laszlo Borbely-3 pentru
-Marinescu Ion -8 pentru,dl.Tudosiea şi dl.Săndulescu se abţin
-Rădulescu Marin-1 pentru
-Roman Nicolae-8 pentru, dl.Tudosiea şi dl.Săndulescu se abţin
-Ciugulea Ioan-7 pentru,dl.Nicloae,dl.Săndulescu şi dl.Lică se abţin
-Paul Stănescu-9 pentru,dl.Lică se abţine
-Bălţoi Octavian-6 pentru,dl.Săndulescu,dl.Lică,dl.Tudosiea şi dl.Niţi se abţin.
Dl.Săndulescu: Primare, sună-l pe omologul tău de la Slatina şi întreabă-l dacă în mandatele sale a făcut atâţia cetăţeni de onoare. Vorba lui Guiţă: Halal proşti!
[...]
Se declară închise lucrările şedinţei.
PreÅŸedinte, Secretar,
Constantin NIÅ¢I, Gabriela ANDRONIE
Categorie: