Marelbo, pantofii romanesti care mi-au rupt picioarele ca pe vremuri

Penultima zi de concediu in Bucovina. Manastiri, locuri frumoase, liniste si pace. Drumul de la Putna catre Gura Humorului trece si prin Vicovul de sus. Aici se afla fabrica de pantofi romanesti Marelbo. Cateva indicatoare te anuntau ca este aproape si are un magazin cu 'preturi de fabrica'. Vazusem pe net o campanie destul de insistenta axata pe ideea de Marelbo - pantofi romanesti. Se pare ca bannerele si-au facut treaba deoarece mai de mult, intr-un magazin de pantofi am recunoscut marca si chiar am vrut sa probez o pereche. Din pacate acel model avea o talpa atat de rigida incat nu a mai fost nevoie sa o probez. Am adaugat la inregistrarea mentala lasata de campania online inca un atribut descoperit offline: rigizi.
Marelbo pantofi romanesti rigizi.
Dar pentru ca nu eram singur in masina si in vacanta, m-am supus majoritatii. Am facut un ocol de cateva sute de metri pana la fabrica. In plus eram singurul care putea sa pronunte corect numele acesta cam neinspirat: ma-rel-bo.
Drumul pana la fabrica a facut trecerea dintr-o lume in cealalta. De pe drumul national am facut dreapta pe strada ... Marelbo. Aici realitatea s-a distorsionat. In loc de case normale, cochete, unele mai vechi altele mai noi, asa cum ne obisnuisem pe drumurile din Bucovina, ne-am trezit ca mergem pe o alee perfect asfaltata iar pe stanga si pe dreapta numai vile parca desprinse dintr-un film american. Vile cu coloane, garaj, loc de joaca, catel de rasa si masina scumpa. Nu lipseau piscina si gazonul proaspat tuns. Pana sa intelegem ceva ne-am trezit la poarta fabricii. Aici timpul a facut o curbura periculoasa si ne-am intors in timp.

Mesmerizat (a se citi prostit) cumva de ideea comunista cu preturile de fabrica, pentru ca erau din piele naturala, ca asa si mirosea in toata incaperea care era de fapt tot 'magazinul', combinat cu mirosul de ciorapi nespalati ai altor clienti, am facut MAREA PROSTIE: mi-am luat patru perechi de pantofi.
Desi toti erau la fel de rigizi ca cel pe care-l evaluasem anterior in magazinul din Bucuresti parca mi-a luat cineva mintile. Am intrebat la casa:
- Stiti sunt cam rigizi, ce credeti, se mai lasa?
Genul acesta de intrebari mi se pare penibil. Ca atunci cand intrebi un chelner la restaurant daca este proaspat felul pe care intentionezi sa il comanzi. Ce te-ai astepta sa iti raspunda? Bineinteles ca este proaspat, cea mai buna alegere! Asa si doamna vanzatoare:
- Bineinteles ca se lasa.
Ba chiar a intervenit si un client care imi auzise intrebarea:
- Sigur se lasa, doar e piele naturala.
Acum stau si ma intreb daca toti cei de acolo erau chiar clienti sau, la fel ca la alba-neagra, din cei care se ingramadesc sa joace, doar victima, cel care pierde, este cea care nu face parte din grupul hotilor.
Total 620 de lei.
Aici am avut o tentativa de a ma trezi din vraja si pun o intrebare zambind:
- La patru perechi achizitionate nu faceti si un discount?
Vanzatoarea o prinde din zbor si imi raspunde prompt:
- Ba da, va dam o punga cadou.
Ma asteptam sa-mi zambeasca ca la o glumita. Nimic - poker face. Mai tarziu aveam sa inteleg ca de fapt primisem nu o punga ci o plasa, chiar patru, in fiecare cutie era cate una.

Ajungem cu bine acasa. Sa ma innoiesc cu pantofii nou achizitionati. Prima zi, prima pereche, pantofi negri de birou. Noroc ca nu am avut mult de mers pe jos. Nu numai ca pielea nu s-a lasat deloc dar parca nici ei nu s-au lasat fara sa-mi faca un inceput de rani.
Ziua a doua, perechea a doua, tot pantofi negri de birou. Alt model, aceeasi meteahna: rigizi, calapod prost, niciun semn ca s-ar lasa, s-ar ameliora cumva experinta nefasta a purtarii. Eu port 44. Pe acestia scrie 43 si aproape ca imi ies din picioare. In acelasi timp talpa face diferenta: zici ca este tabla. Am niste saboti de lemn cumparati de la Amsterdam si sunt mai comozi decat traznaile acestea Marelbo.
Am intrebat colegii, prietenii cum as putea sa ii determin sa se lase putin, sa fie mai placuti la purtare, sa nu ma termine. Am ales sa ii dau cu crema speciala pentru piele asa cum scrie si in instructiunile de utilizare. Rezultat nul.
A treia pereche am purtat-o la mare fiind pantofi sport. Astia da. Au reusit sa-mi faca o rana doar cat am mers la un fim la mall.
Pe a patra pereche nici nu am mai scos-o din cutie. Insa experienta comunista nu se incheie aici, ci atunci cand vrand sa-i dau inapoi am fost refuzat cu pretextul ca perechile sunt purtate. Ca ar fi trebuit sa-mi dau seama din magazin si sa nu-i mai cumpar. Ca o data purtati aceasta firma, Marelbo, nu-i mai poate primi inapoi.
Am stat si m-am gandit cam ce fel de firma este aceasta care nu isi permite sa faca un client fericit, NICI MACAR IN CONDITIILE LEGII. Apoi am vazut pe contul lor de Facebook ca nu sunt singurul care se plange de calitatea produselor lor. Atunci am inteles de ce folosesc smecheria cu neprimitul inapoi al incaltamintei purtate chiar doar si cateva ore: pentru ca probail au foarte multe cereri de acest gen.
Am facut o sesizare la Protectia consumatorului. Va tin la curent despre cum s-a solutionat aceasta.
Marelbo, adica marele bou sunt eu cel care am avut incredere si am cumparat niste produse imposibil de purtat, produse romanesti desigur.