Coincidente neintamplatoare

Am ajuns acasa tarziu. Era trecut de miezul noptii, ora la care gasesti filme bune la tv. Un film romanesc de data aceasta. Avantajul canalelor digitale este acela ca la o simpla apasare de buton se afiseaza pe ecran informatii referitoare la ceea ce urmaresti in acel moment.

Bara de progres imi indica ca tocmai incepuse filmul 'Al patrulea stol'. Nu stiu cat din din atmosfera desprinsa din imagini sau faptul ca era un film pe care nu il vazusem si nici macar nu auzisem de el, m-au facut sa il urmaresc. Felul in care au fost redifuzate filmele romanesti te face sa crezi ca nu poate sa mai exste vreunul care sa iti fi scapat. Am vazut de sute de ori filmele lui Sergiu Nicolaescu, seria BD, Nea Marin miliardar ..etc. Si totusi 'Al patrulea stol' se arata total nou pentru mine. Am simtit ca atunci cand se se descopera un tablou anonim, dintr-o colectie oarecare, si ulterior ii este atribuit unui mare pictor. Imagine buna, sunet clar, de pe timpul cand inca nu se pierdusera aceste mestesuguri pe la noi. De pe vremea parintilor, ancorat in moda acelor ani si un subiect valabil oricand.
Nu va stric placerea de a vedea filmul insa asa am descoperit ca hipsterii exista de cand lumea sau cel putin din 1978 cand a fost realizat acesta. Violeta Andrei, interpreta rolului principal, are niste sani care si printr-o rochie comunista arata mai bine decat silicoanele unor naive din zilele noastre. Povestea de pe ecran se deruleaza in paralel cu povestea actritei Violeta Andrei din viata reala, gasita pe internet.

Pe drum ascultasem o piesa de teatru radiofonic: Danton de Camil Petrescu. Impecabila! Surpriza a fost cand am aflat anul productiei: 1972. Am gasit-o aici: http://teatrale.nobody.ro/2012/09/22/camil-petrescu-danton/ Bun site-ul! Mai ales ca de mult cautam piesele de teatru radiofonic ale lui Mihail Sebastian, unul din preferatii mei. Se pare ca nu numai al meu atata timp cat pe primul loc in topul celor mai votate piese se afla 'Steaua fara nume'. Si uite asa am ajuns la 'Jocul de-a vacanta' si sinopsisul lui: "Ce nu faci dumneata ca să pari prost-crescut. Nu răspunzi la bună ziua, te serveÈ™ti primul la masă, nu spui bună seara, lupÈ›i din răsputeri să fii dezagreabil È™i izbuteÈ™ti uneori… dar cu câte eforturi, cu câtă osteneală!(…)
- La urma urmelor, ce vrei dumneata?
- Vreau să-ți spun că nu mă sperii și mai vreau să-ți spun că te cunosc și mai vreau să-ți spun că tot jocul dumitale e naiv."
Dar acesta este dialogul din 'Al patrulea stol' !!!
Pe imdb nu am reusit sa vad prea multe. E un film vechi in care mai mult decat regizor si actori nu afli. De pe http://tvr2.tvr.ro/filme/al-patrulea-stol_2859.html am aflat adevarul: Al patrulea stol - România, 1978 Adaptare liberă a piesei "Jocul de-a vacanţa" de Mihail Sebastian.

V-as recomanda, in aceasta ordine, cartea, teatrul radiofonic si apoi filmul. Pentru film nu am link sau in traducere: cititi cartea, nu asteptati sa iasa filmul.