Lumea de dupa


Pentru ca nu recomandam cultura pop, consumerista, propunerea de astazi este un roman SF francez din nebunii ani '70: Malevil, de Robert Merle.

Nu este pentru toata lumea, dar daca ati citit vreodata ceva care sa descrie decaderea totala a societatii si v-a placut, acest roman isi va gasi locul in biblioteca voastra.

Atmosfera extrem de linistitoare de la inceputul cartii, in care lupta ideologica pentru primaria comunei se impleteste cu viata idilica din sudul Frantei, este intrerupta de un "deus ex machina", o deflagratie atomica devastatoare, aparent fara nici un fel de cauze care da totul peste cap. Au ramas doar cativa supravietuitori, protejati de formatiunile geologice din zona (o pestera, un colt de munte) care incearca sa incropeasca un simulacru de normalitate.

Este foarte interesant descrisa ascensiunea la putere a unor parveniti, care "inainte" nu ar fi avut nicio sansa si modul in care oamenii incearca sa se agate de ultimele farame de autoritate din lumea veche. Cartea a fost si ecranizata in '81, dar recunosc ca nu am vazut filmul, iar din descrierile de pe IMDB mai bine raman doar cu imaginea formata in urma lecturii.

Poza de aici